søndag 17. mars 2013

Babyer skal sove på ryggen!

Har du lest denne (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Tusenvis-av-barneliv-er-reddet-av-radet-om-a-legge-babyer-pa-ryggen--7148228.html#.UUYul4y9KSM) artikkelen?

Tenk at en slik detalj i et spedbarns hverdag kan bety forskjellen mellom liv og død!

Dette er et tema jeg får frysninger av, og som jeg helst unngår å snakke om. Men det er viktig å vite hvilke små forskjeller man kan gjøre for å sikre barna sine en (god) fremtid!

Både når jeg gikk gravid med lillegutt og i ettertid, har jeg fått mange kommentarer og hørt mange meninger om "dagens regler" rundt små barn. Spesielt fra generasjonen over meg.

I dag er det mange anbefalinger fra både helsedirektoratet og andre instanser om hva som bør unngås og hva som bør gjøres for at barna ikke skal ta skade/dø både inni magen til mor og utenfor. Dette er noe som får mange til å si "det vokste da opp barn før også" og "folk er jo helt hysteriske og paranoide i dag". Slike kommentarer er noe jeg kjenner jeg reagerer veldig sterkt på.. Anbefalingene kommer fra år med forskning og er ikke dumme påfunn fra folk som kjeder seg! Når små endringer i hverdagen gjør det MYE mer sikkert at barna våre får en fremtid, hvorfor i all verden skulle vi ikke gjøre de da?

I artikkelen jeg henviser til i starten står det om tiltaket alle som har blitt foreldre de siste årene har lagt merke til - nemlig bodyene som deles ut med ordene "denne siden opp" trykket på magen. Det at de aller fleste spedbarn i dag sover på rygg har faktisk reddet flere tusen barn fra å dø av krybbedød!

Ja det vokste opp barn før også, men hvis de hadde den kunnskapen vi har i dag, ville det vokst opp enda flere barn før!!

Og når forskning viser at risikoen for krybbedød minker med rundt 90% når babyene sover på madrasser som puster istedet for feks en vanlig skumgummimadrass, hvorfor skal vi da velge å la de sove på noe annet?

Jeg har mange slike eksempler.. Og jeg følger anbefalningene! Det gjør meg allikevel hverken paranoid eller hysterisk. Jeg griner ikke hvis vi er på overnattingsbesøk hos noen med "vanlig" madrass, eller hyler forskrekket hvis noen gir lillegutt en slurk vanlig melk selv om det anbefales å ikke gi barna det før de er over året. Da hadde jeg vært hysterisk!

Alle gjør hva de mener er best for sitt barn. Alle andre kan respektere det. Det er min anbefaling ;)

Innlegget er skrevet med blogger app'en..

2 kommentarer:

  1. Enig med deg. Det var mye som var veldig bra før, men man gjør seg jo sine erfaringer opp gjennom årene. Det er lov å benytte seg av disse og ta lærdom av det. Det er jo bare vinn-vinn. Alt med måte, dette er slett ikke snakk om hysteri.

    SvarSlett

Jeg setter stor pris på kommentarer :)